Słówko o witaminie D...
Czy jest słoneczna witamina ?
Witamina D jest ogólną nazwą dla związków, które wykazują aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Liczba związków, które podchodzą pod ten związek chemiczny określa się jako 11-12 związków. Do najważniejszych należy witamina D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). Najwcześniej została odkryta witamina D1, jednakże okazała się mieszaniną witamin, a nie jednolitą witaminą.Witamina ta należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - kompleksu ADEK.
Właściwości chemiczne witaminy D, witamina ta rozkłada się pod wpływem podwyższonej temperatury, jest odporna na utlenianie. Najistotniejsze jest to, że nie zmienia się w okresie długiego przechowywania. Zniszczyć może ją jednak silne promieniowanie ultrafioletowe.
Co nam daje witamina D
Funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest wzmaganie wchłaniania niektórych minerałów (zdecydowanie wapnia i fosforu) z przewody pokarmowego. Witamina ta zatrzymuje, a raczej utrudnia wydalanie tych minerałów z moczem i kałem. Związane jest to z odkładaniem w tkance kostnej powyższych związków mineralnych, ważnych dla naszego kośćca (wapnienie kości).Wykonane badanie przez naukowców wskazują, iż witamina D wchłonięta z przewodu, bądź powstająca w skórze (za sprawą kąpieli słonecznych) jest magazynowana w wątrobie jako bierne ubezpieczenie ustroju.
Zarówno awitaminoza, jak i hiperwitaminoza jest niebezpieczna dla organizmu ludzkiego. Zbyt duża ilość witaminy D może spowodować: porowatość kości, złamania kości, nudności i bóle głowy. Awitaminoza jest groźna szczególnie u dzieci, ponieważ brak wapnia w organizmie dziecka powoduje krzywicę.
Produkty i pokarmy będące źródłem witaminy D są następujące: tran, wątroba (najlepiej drobiowa bądź wieprzowa), masło, jaja, mleko. Dodatkowo należy uważać, aby nie przesadzić z ilością spożywanych produktów,by uniknąć skutków hiperwitaminozy.
Dobrym źródłem witaminy D są tłuszcze rybne, jest to zdecydowana porcja witaminy D w jednej porcji.
Normy witaminy D ustalone przez Ekspertów FAO wynoszą 10mg/24 h dla osób dorosłych, dla dzieci zaś będą nieco większe.